Δρακόλιμνη

drakolimni-1

Ο ορεινός όγκος της Τύμφης βρίσκεται μεταξύ του ποταμού Αώου και τον παραπόταμου του Βοϊδομάτη στη προστατευόμενη περιοχή Βόρειας Πίνδου. Οι κορυφές της Τύμφης είναι ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς ορειβατικούς προορισμούς και οι πιο ψηλές από δυτικά προς ανατολικά είναι: Αστράκα (2436 μ.), Λάπατος (2251 μ.), Πλόσκος (2388 μ.) Γκαμήλα (2497 μ.) Καρτερός (2251 μ.) , Μεγάλα Λιθάρια (2467 μ.), Γκούρα (2466 μ.), Τσούκα-Ρόσια (2380 μ.), Τζουμάκο (2157 μ.) τέλος απέναντι, στην περιοχή της Κόνιτσας βρίσκεται ο Σμόλικας (2637 μ.) η πιο ψηλή κορυφή της Πίνδου.

Διαβάστε Περισσότερα

Βάλια Κάλντα

0523.ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ.jpg-550x0

Ο Εθνικός Δρυμός Πίνδου είναι ένας από τους σπουδαιότερους Εθνικούς μας Δρυμούς. Ιδρύθηκε με το Β.Δ. 487/1966 που δημοσιεύθηκε στο 120/1966 φύλλο της εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Διαβάστε Περισσότερα

Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου

vikos-gorge

Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου ιδρύθηκε το 1973 (ΠΔ 213/20.8.1973) με σκοπό την προστασία της πλούσιας άγριας φύσης που απλώνεται από το φαράγγι του Βίκου μέχρι τη χαράδρα του κυρίως ποταμού Αώου και την ενδιάμεση ορεινή περιοχή του βουνού Τύμφη.

Διαβάστε Περισσότερα

Υπαίθριες Δραστηριότητες

drastiriotites

Στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου και γενικότερα της Βορείου Πίνδου μπορούν να λάβουν χώρα όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τον ορεινό τουρισμό. Απαιτείται, ανάλογα με την περίπτωση, καλή έως άριστη γνώση των βασικών τεχνικών, ικανοποιητική έως άριστη φυσική κατάσταση και πάνω από όλα σωστή αξιολόγηση των ικανοτήτων μας. Είναι, επίσης, σκόπιμο να ενημερωθεί ο επισκέπτης από πριν, εάν η δραστηριότητα την οποία σκοπεύει να ασκήσει είναι σύμφωνη με τον κανονισμό λειτουργίας της Προστατευόμενης Περιοχής Βόρειας Πίνδου, στα όρια της οποίας βρίσκεται και ο Δήμος Ζαγορίου.

Διαβάστε Περισσότερα

Διαδρομές

4 1

Από Άγιο Μηνά

Προς ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ- ΚΑΣΤΡΑΚΙ- ΒΟΙΔΟΜΑΤΗ: Από το χωριό Άγιος Μηνάς κινούμενος κανείς βορειοδυτικά σε 1 ώρα περίπου καταλήγει στην παλιά πέτρινη γέφυρα του Βοϊδομάτη. Στα μισά περίπου της διαδρομής και προς τα δεξιά βρίσκεται το ύψωμα «Καστράκι» όπου υπάρχουν υπολείμματα παλιάς οχύρωσης και οικισμών. Στα δυτικά του υψώματος ξεχωρίζει η βυζαντινή εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Από την κορυφή του υψώματος η θέα προς το φαράγγι του Βοϊδομάτη και τους Πύργους του Παπίγκου είναι εκπληκτική. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και αντίστροφα

Διαβάστε Περισσότερα

Μονοπάτια

monop

Ένα πλήθος ιστορικών μονοπατιών που σηματοδοτήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος LIFE το 1996 διασχίζουν την περιοχή του Ζαγορίου.

Διαβάστε Περισσότερα

Μουσεία

ekthesiako 01
Λαογραφικό Μουσείο Αγάπιου Τόλη

Το Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί στους Κήπους είναι έργο του Αγάπιου Τόλη, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του για τη δημιουργία του. Σε αυτό μπορείτε να θαυμάσετε 40000 εκθέματα από την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής του Ζαγορίου. Η μεγάλη αυτή λαογραφική συλλογή στεγάζεται σε τρία αρχοντικά σπίτια. Μερικά από τα εκθέματα είναι σκεύη νοικοκυριού, είδη λαϊκής τέχνης, ενδυμασίες, κεντήματα, φωτογραφίες βασιλέων, διάφορες γκραβούρες, σαλόνι του 19ου αιώνα και διάφορα άλλα. Για να επισκεφτείτε το Μουσείο, θα πάτε στο χωριό Κήποι που απέχει 38 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα.

Διαβάστε Περισσότερα

Γεφύρια

kalokairi vouno 2013 680 281402 914519

Γενικά, το δύσβατο της περιοχής σε συνδυασμό με τα πολλά ποτάμια και ρέματα, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, επέβαλαν την κατασκευή γεφυριών. Η χρυσή εποχή του Ζαγορίου επέτρεψε σε πλούσιες οικογένειες να χρηματοδοτήσουν ακριβά και μερικές φορές ανεπιτυχή εγχειρήματα σύνδεσης των χωριών. Σήμερα, περί τα 60 γεφύρια σώζονται σε πάρα πολύ κατάσταση ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για άλλα εκατό που έχουν καταστραφεί.

Διαβάστε Περισσότερα

Zαγοροχώρια

zagoroxoria600 149518 0N0426

Συγκρότημα 48 παραδοσιακών γραφικών χωριών, χτισμένων αμφιθεατρικά στην ευρύτερη ορεινή περιοχή της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου (περιοχή Ζαγορίου). Το φυσικό τοπίο είναι εξαιρετικό και προσφέρεται για ποικίλες φυσιολατρικές δραστηριότητες. Στην τοπική αρχιτεκτονική κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο και ο σχιστόλιθος. Το όνομα «Ζαγόρι» είναι σλαβικό και σημαίνει «πέρα από τα βουνά».

Διαβάστε Περισσότερα