Εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων

Εκδηλώσεις και δράσεις για τα 10 χρόνια της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων (ΑΜΙ), μητροπολιτικού Μουσείου της Ηπείρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, προγραμματίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στην οποία υπάγεται. Το Μουσείο, έργο του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, θεμελιώθηκε το 1964, άνοιξε τις πύλες του το 1973 και το λάμπρυναν με την παρουσία τους οι Έφοροι Αρχαιοτήτων Σωτήρης Δάκαρης, Ιουλία Βοκοτοπούλου, Ιωάννα Ανδρέου, Αγγέλικα Ντούζουγλη, Κωνσταντίνος Ζάχος.

Όπως ενημερώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με την έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα στο Καπέσοβο» (σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου) στους χώρους του ΑΜΙ (διάρκεια έως 6 Μαϊου 2018). Ακολουθούν: «Στην καρδιά του Μάη του '68» (σε συνεργασία με τη Photometria, International Photography Festival), «Και τα δέντρα στο Μουσείο;» (σε συνεργασία με τον εικαστικό Πέρο Μπέχλη), «Αρμονικές Χαράξεις από το αρχείο του Βασιλείου Κουρεμένου» (σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων), «Έρια. Κτηνοτρόφοι της αρχαίας Ηπείρου» (σε συνεργασία με διάφορους φορείς), «Ευεργεσία» (σε συνεργασία με διάφορους φορείς), «Η Δωδώνη και η Δύση» (σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια του Salerno, και του Lecce, στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Νάπολης, του Τάραντα και του Ρηγίου της Καλαβρίας), «Το χρυσό στεφάνι και η φιάλη της αρχαιοκαπηλίας», «Αναφορά στην αρχαιολόγο Ιουλία Βοκοτοπούλου».

Επίσης, θα υπάρξει νέα μόνιμη προθήκη με θέμα «Επιλογή από τη Συλλογή Μπούζα», θα εκδοθεί ειδικό λογότυπο, συλλεκτικό γραμματόσημο και αναγνωστική σφραγίδα και θα δημιουργηθούν νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για διαφορετικές ομάδες κοινού. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων θα προχωρήσει σε διαδικασία ένταξης στον Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO των χρηστηρίων μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης, εκ των οποίων άνω των 2.000 φυλάσσονται στις Συλλογές του ΑΜΙ.

«Η Επανέκθεση υλοποίησε προτάσεις εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων και πρωτοποριακές εφαρμογές της Μουσειολογίας και της Μουσειογραφίας, με άξονα την αρχαιολογία των πράξεων των ανθρώπων στην Ήπειρο, από την Παλαιολιθική Εποχή έως και τις απαρχές του Χριστιανισμού», ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που συμπληρώνει σχετικά με τις θεματικές ενότητες του ΑΜΙ:

«Οι θεματικές ενότητες αναδεικνύουν το ιστορικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο των κατοίκων στα παράλια και την ενδοχώρα, από την εποχή των παγετώνων και τη νεολιθική επανάσταση στον Πύρρο, το Κοινό των Ηπειρωτών και τους Ρωμαίους και από την καθημερινή ζωή μέχρι την ανάπτυξη και υλοποίηση ιδεών. Οι ανθρωπολογικές προσεγγίσεις στη ζωή, τον θάνατο, τα ήθη και τα έθιμα του αρχαίου κόσμου προβάλλουν τόπους, όπως το Λιατοβούνι Κόνιτσας, τη Βίτσα, τη Δωδώνη, την Κασσώπη, το Νεκρομαντείο, και υλικές μαρτυρίες, όπως εργαλεία, όπλα, κεραμική, νομίσματα, κοσμήματα, τεχνουργήματα, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα και ανοίγοντας διαλόγους».

Register and Claim Bonus at williamhill.com